EK 2021 speelsteden - Brussel

Brussel was in eerste instantie één van de 13 EK 2021 speelsteden. De stad ligt in België en het nieuwe voetbalstadion zou Eurostadion gaan heten. Vanwege problemen rond de bouw van het nieuwe stadion, heeft de UEFA besloten dat de wedstrijden niet gespeeld gaan worden in Brussel maar in Londen.

Door het EK 2021 te organiseren, hoopte België dat voetbal meer en meer gaat leven in het land. Het nieuwe stadion in Brussel moest ervoor zorgen dat er meer dergelijke projecten ontwikkeld gaan worden.

In Brussel zouden 3 groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld.

België heeft een solide maar complexe politieke structuur. De politiek heeft echter een sterke wil om het toernooi goed te organiseren en wil daarom nauw samenwerken met de Belgische voetbalbond. De organisatie zal België en Brussel veel geld gaan kosten, maar uiteindelijk moet deze investering zich terugverdienen.

De kaarten mogen in België niet doorverkocht worden voor prijzen die ver boven de originele prijs liggen. Dit is zelfs bij de wet verboden. Ook is het verboden om al kaarten aan te bieden voordat de kaartverkoop gestart is. Daarbij is de kaartverkoop en promotie alleen toegestaan door degene die het intellectuele eigendom van het evenement heeft.

In de speelstad is het niet verboden om alcohol te promoten. Voor publiek toegankelijke activiteiten kunnen alleen gereguleerd worden indien er toegang gevraagd wordt. De lokale organisatie in Brussel wordt gevormd door een speciale niet-winst beogende organisatie, genaamd EURO Brussels 2021. Deze organisatie zal samenwerken met de Belgische voetbalbond, de stad Brussel, de Belgische overheid en lokale overheden uit de regio.

Brussel is zeer goed bereikbaar vanuit diverse grote Europese steden, door middel van alle mogelijke manieren van transport. De verbinding tussen Brussel Airport, de stad en het stadion is hypermodern. De laatste kilometers in de binnenstad kunnen afgelegd worden met de metro, de tram en de bus. In het centrum is veel op loopafstand. De bestaande infrastructuur voldoet al aan de voorwaarden van de UEFA en behoeft geen grote investeringen.De capaciteit van Brussel Airport is meer dan genoeg om de grote massa voetbalfans aan te kunnen.

In de speelstad zullen locaties aangewezen worden als fanzone. Brussel heeft veel ervaring met het organiseren van een dergelijk groot evenement als het EK voetbal.

Problemen rondom de vergunning kosten België het toernooi

Vanwege de problemen rondom de bouw van het nieuwe Eurostadion, heeft de Europese voetbalbond beslist dat Brussel niet geschikt is als speelstad. De wedstrijden worden nu in het Wembley Stadion en Engeland gespeeld.

In de Belgische media heeft men er geen goed woord voor over. De politiek in de Europese hoofdstad kwam niet uit de problemen rondom de vergunning voor het nieuwe stadion, waardoor er nog steeds geen schop in de grond is gezet.

Het Eurostadion zou gebouwd gaan worden op Parking C, momenteel een parkeerplaats voor 10.000 auto's bij een evemenentenhal. Deze parkeerplaats is eigendom van het gewest Brussel, maar de grond ligt in Grimbergen in Vlaanderen. Het stadion zou daarbij ook nog eens dichtbij een woonwijk gebouwd gaan worden.

De ene partij is bang voor overlast van voetbalfans en meer files en opstoppingen rondom Brussel. De gemeente Grimbergen wil een weg niet verwijderen en voetbalclub Anderlecht vindt de huur van het nieuw te bouwen stadion te hoog. Door alle problemen durft de regering in Vlaanderen geen toestemming te geven.

Al met al betekent dit dat er na jaren onderhandelen nog steeds geen vergunning is. Het geduld van de UEFA is op de proef gesteld, maar België heeft de grens overschreden. De Europese voetbalbond vindt het risico te groot en verplaatst de wedstrijden naar Londen.

Door de politieke problemen loopt Brussel ongeveer 120 miljoen euro mis, naast de imagoschade die het voetballand nu heeft.

Speelstad Brussel - plattegrond

EK 2021 speelsteden

EK 2021 logo Brussel

België houdt van voetbal en Brussel is trots op het feit dat zij een speelstad mogen zijn van het Europees Kampioenschap voetbal. Woensdag 14 december 2016 heeft België hun logo voor het EK 2021 onthuld.

EK 2021 logo Brussel


Reageer op 'EK 2021 Brussel is afgevallen door problemen'


Meer reacties tonen


Deel 'EK 2021 Brussel is afgevallen door problemen'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Brussel was één van de EK 2021 speelsteden, maar door problemen rondom de vergunning is België afgevallen als gastland van het Europese voetbaltoernooi.