BetCity

EK 2021 logo

Het EK 2021 logo met bruggen als symbool van verbondenheid en eenheid in Europa. Wat is de betekenis van het logo?

Verbondenheid en eenheid is de inspiratie voor het officiële merk van de UEFA. Het universele symbool voor verbondenheid en eenheid en het hart van de afbeelding, is een brug.

EK 2021 logo
EK 2021 logo

Het EK 2021 logo is onthuld door de voorzitter van de UEFA, Aleksander Ceferin. Hiermee start de reis richting het Europees Kampioenschap in 2021.

Logo EK voetbal 2021 in onderdelen

Het logo van het EK voetbal 2021 heeft een brug als basis. Dit is de groene ronding onderaan. In het midden staat de Henri Delaunay-beker met daar om heen de voetbalfans.

EK 2021 logo onderdelen
Logo EK voetbal 2021 in onderdelen

Betekenis EK 2021 logo

Het hart van het logo is een brug. De betekenis is dat dit geldt als eenvoudig en universeel symbool van verbondenheid. Elk van de 13 landen waarin de wedstrijden gespeeld gaat worden hebben een eigen unieke brug, die gebasseerd is op een brug uit de eigen speelstad.

Bruggen kunnen een belangrijk landschapskenmerk worden voor de identiteit van een stad. De afbeelding is het merk van EURO 2021 verbind bruggen van alle 13 speelstaden en viert de culturele diversiteit van de Europese landen.

Kleuren van het logo

De voorkeur van de UEFA gaat uit naar de full-coler versie, maar in situaties waarin deze versie niet gebruikt kan worden, heeft men een platte versie ontwikkeld. Ook is er een versie ontwikkeld met alleen de tekst, dus zonder de afbeelding, in situaties waarin geen ruimte is voor de gehele afbeelding.

Kleuren logo EK 2021
Kleuren van het logo

De afbeelding is in diverse formaten te verkrijgen, waaronder PNG, JPG en Vector.

De UEFA heeft uitgebreide richtlijnen opgesteld voor het gebruik van het beeldmerk. Zo moet het logo altijd in vollledig en onbewerkte vorm gepresenteerd worden. De breedte van de '0' is ook de breedte van de ruimte die om het logo moet zitten. Hierdoor onderscheidt de afbeelding zich goed van de omliggende tekst.

EK logo downloaden

Download het EK logo via de officiële website van de UEFA. De logo's van de speelsteden zijn ook de downloaden.

Bekendmaking EK 2021 logo

Het EK 2021 is officiëel begonnen met de eerste ceremonie in Londen. Daarbij is de visuele identiteit van het voetbaltoernooi openbaar gemaakt. Als onderdeel daarvan is het beeldmerk onthuld. EURO 2021 is een jubileumtoernooi vanwege het 60-jarig bestaan van het EK voetbal. Om dit te vieren wordt het toernooi gespeeld in maar liefst 13 Europese landen, waardoor voetbalfans van het hele continent de kans krijgen om dit voetbalfeest mee te vieren.

Het Wembley Stadion in Londen is verkozen tot stadion voor de finale, terwijl in de Amsterdam Arena drie poulewedstrijden en een achtste finale worden gespeeld. De andere steden zijn: Brussel, Sint-Petersburg, Rome, München, Boedapest, Kopenhagen, Dublin, Boekarest, Glasgow, Bilbao en Baku.

De 13 logo's zullen één voor één onthuld worden op de volgende data:

 • Londen - 21 september 2016
 • Rome - 22 september 2016
 • Baku - 30 september 2016
 • Boekarest - 15 oktober 2016
 • Glasgow - 25 oktober 2016
 • München - 27 oktober 2016
 • Kopenhagen - 1 november 2016
 • Boedapest - 16 november 2016
 • Dublin - 24 november 2016
 • Brussel - 14 december 2016
 • Bilbao - 15 december 2016
 • Amsterdam - 16 december 2016
 • Sint-Petersburg - 19 januari 2017

De logo's van alle EK's

Bekijk de logo's van alle EK's vanaf 1960.

Logo Amsterdam

Amsterdam zal de Nederlandse voetbalschool toevoegen aan het Europees Kampioenschap voetbal in 2021. De KNVB en voorzitter Michael van Praag hebben het EK logo van Amsterdam onthuld vrijdag 16 december 2016.

Op het EK 2021 logo van Amsterdam staat de Magere Brug dat spant over de Amstel in het hart van de stad. De Magere Brug is een brug dat de Kerkstraat verbind met de Keizersgracht en de Prinsengracht. De brug is gemaakt van witgeschilderd houtwerk. De huidige brug is in 1934 gebouwd, maar de eerste brug op deze plek stamt al uit 1691. Destijds heette het de Kerkstraatbrug en had het 13 pilaren. Omdat de brug erg smal was, noemde men het de Magere brug.

In 1871 was de staat van de brug zo slecht dat het geheel vervangen werd door Piet Kramer. De laatste grote renovatie was in 1969. Tot 1994 werd de brug handmatig geopend, maar sindsdien gebeurt dit automatisch. Vanwege de breedte van de brug kunnen alleen voetgangers en fietsers er gebruik van maken.

Logo Amsterdam

Logo Brussel

België houdt van voetbal en Brussel is trots op het feit dat zij een speelstad mogen zijn van het Europees Kampioenschap voetbal. Woensdag 14 december 2016 heeft België hun logo voor het EK voetbal 2021 onthuld.

Op het beeldmerk van België staat de Pont Sobieski afgebeeld. Dit is een Art Nouveau brug naast het wereldwijd bekend Atomium, gebouwd voor het Universal Exhibiton in 1958.

Logo Brussel

Logo Bilbao

Als één van de 13 speelsteden van het Europees Kampioenschap 2021 heeft Bilbao het logo onthuld. De Spaanse stad ademt voetbal, werd donderdag 15 december 2016 tijdens de presentatie gezegd.

Op het logo van Bilbao staat de brug en de kerk van San Antón. Deze gebouwen zijn hét kenmerk van de speelstad. Officieel heet het de Puente de San Antón, in het Baskisch San Antongo zubia. Het is de oudste brug in de stad, de opening was al voor 1318.

Gedurende lange tijden was dit de enige brug over de rivier die de stadsdelen met elkaar verbond. Hierdoor was de brug erg belangrijk voor de handelsstad, aangezien de goederen alleen via deze weg vervoerd konden worden.

De San Antón brug is diverse keren ingestort door een teveel aan water. Het stadsbestuur liet daarom eind 19e eeuw een geheel nieuwe brug bouwen. In 1880 was deze nieuwe brug klaar voor gebruik, maar de daadwerkelijke opening werd uitgesteld vanwege schade die het opliep door de Spaanse burgeroorlog. De renovatie in 1937 was de laatste tot nu toe.

Logo Bilbao

Logo Sint-Petersburg

Het EK logo is onthuld op de dag dat de Russische voetbalbond RFS zijn 105-jarig bestaan vierde. UEFA voorzitter Aleksander Deferin vergezelde de gouveneur Georgi Poltavchenko bij de ceremonie van donderdag 19 januari 2017 in het historische First Cadet Corps Manege gebouw.

Op het logo van Sint-Petersburg staat de iconische Palace Brug afgebeeld. Deze brug trekt jaarlijks miljoenen toeristen, vooral wanneer het 's nachts in de schijnwerpers staat.

Logo Sint-Petersburg

Logo Dublin

Speelstad Dublin heeft het EK 2021 logo onthuld op donderdag 24 november 2016, waarop de Samuel Beckett Bridge is afgebeeld. De warmte van het Ierse welkom staat garant voor een groot voetbalfeest in 2021.

Ierland en Dublin hebben gekozen voor de Samuel Beckett Bridge. Deze brug, in het Iers: Droichead Samuel Beckett, is een kabelbrug over de Liffey rivier in Dublin, met een totale lengte van 120 meter en een hoogte van 48 meter. De brug verbind Sir John Rogerson's Quay aan de zuidzijde met de Guild Street and North Wall Quay in het Dockland gebied.

Logo Dublin

Logo Boedapest

Boedapest heeft het EK 2021 logo van de speelstad onthuld op woensdag 16 november 2016.

Op het logo van speelstad Boedapest staat de vernieuwde Széchenyi Chain brug. Deze brug is gebouwd over de rivier de Danube. Op de achtergrond van deze prachtige monumentale brug staat het Buda Kasteel. De brug is gebouwd op verzoek van Count István Széchenyi, ontworpen door William Tierney Clark en engineer Adam Clark tussen 1839 en 1849. Zoals vele andere bruggen overleefde ook de brug de Tweede Wereldoorlog niet. In 1949 werd de Széchenyi Chain brug herbouwd en is nu 360 meter lang.

Logo Boedapest

Logo Kopenhagen

Kopenhagen heeft op 1 november 2016 het EK logo van de stad onthuld waarom de Cirkelbroen brug staat afgebeeld. De Deense voetbalbond nodigt iedereen uit voor het Europees Kampioenschap voetbal in de stad. Elke speelstad mag een eigen brug ontwerpen en Kopenhagen heeft daarvoor de Cirkelbroen brug gekozen.

De Cirkelbroen brug is een voetgangersbrug, ontworpen door Olafur Eliasson, die in 2015 geopend is. Deze brug maakt het voor de bevolking eenvoudiger om de lopen, joggen en fietsen over de Deense wateren. De brug is een artistiek kenmerk voor de speelstad. Het design is gebaseerd op de geschiedenis van de marine in het Christianshavn gebied. Zoals goed te zien is, heeft Eliasson een zeilboot als voorbeeld genomen. Elke dag lopen en fietsen 5.000 mensen over de brug. De Cirkelbroen brug is 40 meter lang en de naam is afkomstig van de vijf cirkelvormige platformen met elk hun eigen mast.

Logo Kopenhagen

Logo München

München heeft het logo van de stad onthuld op donderdag 27 oktober. Deze afbeelding representeerd alles waar de stad München voor staat, aldus Karl-Heinz Rummenigge. Het kleine, gezellige Olympisch Park was de lokatie voor de ceremonie, waar Reinhard Grindel van de Duitse voetbalbond sprak over een geweldige speelstad voor een uitzonderlijk Europees Kampioenschap voetbal.

De brug op het logo van München is de Wittelsbacher Brücke. Deze brug is gebouwd tussen 1903 en 1905 en is vernoemd naar de koninklijke familie.

De Fussball Arena München is 11 jaar oud en was in het verleden als eens het toneel van grote wedstrijden. Eigenlijk heet het voetbalstadion de Allianz Arena, maar vanwege sponsorcontracten is de naam tijdelijk gewijzigd. De openingswedstrijd van het WK 2006 werd hier gespeeld, evenals de Champions League finale in 2012 tussen Bayern München en Chelsea.

Logo München

Logo Glasgow

Glasgow heeft het EK 2021 logo van de speelstad onthuld op dinsdag 25 oktober 2016. De stad heeft evenals heel Schotland een rijke voetbalhistorie en dinsdag 25 oktober is men het middelpunt van de belangstelling.

Het logo van Glasgow bevat de indrukwekkende Clyde Arc die de rivier de Clyde overbrugt. Deze brug is in 2006 geopend en heeft een spectaculaire boog die een zeer herkenbare poort naar de stad vormt. De brug heeft vier banen voor verkeer: twee voor bussen en taxi's en twee voor burgers en bedrijven. Er zijn geen voet- en fietspaden.

In 1960 werd de Europa Cup finale in het voetbalstadion gespeeld tussen Real Madrid en Eintracht Frankfurt, welke Madrid met 7-3 won. In 2002 scoorde Zinedine Zidane een wondermooi doelpunt waardoor wederom Real Madrid de Champions League finale won van Bayer Leverkusen.

Het EK voetbal 2021 is een unieke mogelijkheid voor Glasgow en Schotland om de cultuur aan de buitenlandse supporters te laten zien. Het toernooi heeft een grote invloed op de economie van het land.

Logo Glasgow

Logo Boekarest

Boekarest heeft het logo van de speelstad van het EK voetbal onthuld op zaterdag 15 oktober 2016. en de Roemeense hoofdstad is erg vereerd en trots dat het onderdeel uit mag maken van het Europese voetbaltoernooi.

Op het EK 2021 logo van Boekarest staat de Basarab Brug. Deze brug is tussen 2006 en 2011 gebouwd en is 1,9km lang. De brug staat in de hoofdstad en verbind twee belangrijke centra, namelijk Nicolae Titulescu en Grozavesti Road. De brug is de breedtste kabelbrug van Europa met een breedte van 44,5 meter (trambaan, veiligheidsgebieden en twee rijen verkeer in beide richtingen). De twee torens die de 60 kabels dragen hebben een hoogte van 84 meter. Elke dag gaan er ongeveer 50.000 voertuigen over de brug.

De Arena Nationala in Boekarest is in september 2011 geopend en in mei 2012 werd de Europa League finale tussen Atletico Madrid en Athletic Bilbao er gespeeld.

Logo Boekarest

Logo Baku

Met de onthulling van het officiële EK logo voor speelstad Baku komt het voetbaltoernooi steeds dichterbij voor Azerbeidzjan. Het land en haar hoofdstad gaven vrijdag 30 september 2016 een glimp van wat voetbalfans mogen verwachten over 4 jaar.

In 1994 werd het gastland lid van de UEFA en in 2021 heeft het de grote eer om wedstrijden van het EK voetbal te mogen organiseren. In mei 2016 werd in Azerbeidzjan de finale van het EK voetbal onder de 17 gehouden. Ook organiseerde het land het WK voor vrouwen onder de 17 in 2012 en de Futsal Cup in 2014.

Logo Baku

Logo Rome

Rome heeft het officiële logo voor EURO 2021 onthuld en heet de voetbalfans van harte welkom in de eeuwige stad als één van de 13 speelsteden van het EK voetbal. Stralen van vreugde, plezier en passie schenen toen Rome haar eigen beeldmerk voor het EK voetbal in 2021 onthulde op donderdag 22 september 2016.

Op het logo van Rome staat de bekende Sant'Angelo Brug. Het presenteren van een brug op het logo is een nieuwe visuele identiteit van de UEFA voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2021.

De afbeelding van Rome onderstreept de kracht van voetbal om mensen samen te brengen, zoals een brug ook doet.

Logo Rome

Logo Londen

De ceremonie in het London City Hall is de eerste officiële speech van de nieuwe voorzitter van de UEFA Aleksander Ceferin. Hij omschreef Engeland als een mytische wieg van het voetbal. Ook gaf hij aan dat de UEFA verheugd is dat het Europees Kampioenschap voetbal in 2021 in zoveel verschillende landen gespeeld zal gaan worden. Op het logo dat op 21 september 2016 onthuld is, staat de bekende Tower Brigde uit Londen.

Bij de ceremonie in Londen waren aanwezig: burgemeester Sadiq Khan, Engelse bondscoach Sam Allardyce, voormalig keeper David James en voorzitter van de Engelse voetbalbond Greg Clarke.

Logo Londen

Veel gestelde vragen (FAQ) over het logo

Wat is het officiële EK 2021 logo?

Het officiële EK 2021 logo is een brug, als symbool voor verbondenheid en eenheid.

Wat betekent het EK 2021 logo?

Het EK 2021 logo bestaat uit een brug waarop de fans rondom de beker staan.

Wat is het EK 2021 logo van Amsterdam?

Op het EK 2021 logo van Amsterdam staat de Magere Brug, dat over de Amstel spant. Het logo werd op 16 december 2016 onthuld door de KNVB.


Reageer op 'EK 2021 logo - betekenis van het logo van het EK 2021'


Meer reacties tonen


Deel 'EK 2021 logo - betekenis van het logo van het EK 2021'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Het EK 2021 logo met bruggen als symbool van verbondenheid en eenheid in Europa. Wat is de betekenis van het logo? Download PNG, JPG en Vector.

BetCity