BetCity

Alle EK mascottes

Alle EK mascottes vanaf 1980 zijn onderdeel van het thema. Mascottes zijn een essentieel element van grote voetbaltoernooien over de hele wereld. Sinds 1980 zijn er mascottes op de Europees Kampioenschappen. Welke mascottes waren er bij de geschiedenis van het Europese Kampioenschappen voetbal?

De eerste mascotte was Pinocchio, voor het EK 1980 in Italië. Sinds toen heeft elk toernooi een eigen mascotte. Het EK 2008 en het EK 2012 hadden beide 2 mascottes. De mascottes zijn over het algemeen kinderen, getekend als een cartoon. Ook worden er bij de mascottes vaak andere merchandise gepromoot.

Alle EK mascottes

Vanaf 1980 zijn er 11 mascottes geweest voor de Europese Kampioenschappen voetbal:

Mascotte EK 1980Mascotte EK 1980

Land: Italië

Naam: Pinocchio

Omschrijving: Gebaseerd op het karakter van het gelijknamige kinderverhaal. Pinocchio is een kleine houten jongen met een lange neus in de kleuren van de Italiaanse vlag en een witte hoed dat symbool staat voor Europa 80.

Mascotte EK 1984Mascotte EK 1984

Land: Frankrijk

Naam: Péno

Omschrijving: Een witte cockerel, een traditioneel Frans symbool, gekleed in een Frans-kleurige voetbalstrip, inclusief voetbalschoenen en witte sokken.

Mascotte EK 1988Mascotte EK 1988

Land: West-Duitsland

Naam: Berni

Omschrijving: Een getekende Duits grijs konijn met een mensenlichaam. Berni droeg een outfit in de kleuren van de Duitse vlag met zwarte voetbalshirt met UEFA voorop, een rode voetbalbroek en gele sokken. Berni had een wit hoofd en witte armbanden. 

Mascotte EK 1992Mascotte EK 1992

Land: Zweden

Naam: Rabbit

Omschrijving: De Zweedse mascotte was wederom een konijn in de nationale kleuren. Rabbit controleerde op de afbeeldingen een voetbal, evenals de mascottes van voorgaande edities.

Mascotte EK 1996Mascotte EK 1996

Land: Engeland

Naam: Goaliath

Omschrijving: Goaliath was ontworpen in dezelfde stijl als de mascotte van het WK 1966. Goaliath was een leeuw, die ook op het shirt van het Engelse elftal stond. De mascotte had kleding van het Engelse voetbal aan en droeg een voetbal onder zijn rechterarm.

Mascotte EK 2000Mascotte EK 2000

Land: Nederland/België

Naam: Benelucky

Omschrijving: Benelucky is een leeuw met een duivelsstaart en menselijke handen. De leeuw is afkomstig van het Nederlandse symbool en de duivelsstaart is afkomstig van de naam de Rode Duivels voor het Belgische nationale elftal. De naam Benelucky bestaat uit de eerste letters van België en Nederland. Lucky staat voor 'good luck'. De mascotte droeg voetbalschoenen en had een voetbal onder zijn linkerarm. De manen van de leeuw bestonden uit de kleuren van zowel de Nederlandse als de Belgische vlag.

Mascotte EK 2004Mascotte EK 2004

Land: Portugal

Naam: Kinas

Omschrijving: Kinas is een getekende versie van een jongen, gekleed in Portugese kleding. De naam van de mascotte is afkomstig van 'Bandeira das Quinas', de naam van de Portugese vlag.

Mascotte EK 2008Mascotte EK 2008

Land: Oostenrijk/Zwitserland

Naam: Trix en Flix

Omschrijving: Deze tweeling staat voor de twee organiserende landen. De mascottes waren twee kinderen, gekleed in de voetbalkleding met de kleuren van de nationale vlaggen van beide landen.

Mascotte EK 2012Mascotte EK 2012

Land: Polen/Oekraïne

Naam: Slavek en Vlavko

Omschrijving: Ook deze tweeling is ontworpen door Rainbow Productions en Warner Bros. Wederom staan beide mascottes voor beide organiserende landen, waarbij elke mascotte een land vertegenwoordigd. 

Mascotte EK 2016Mascotte EK 2016

Land: Frankrijk

Naam: Super Victor

Omschrijving: Super Victor is een kind in de kleuren van het Franse elftal. Hij draagt een rode cape en kleding in de Franse kleuren. De cape, de schoenen en de bal staan voor de superkrachten van het kind.

Mascotte EK 2021Mascotte EK 2021

Land: heel Europa

Naam: Skillzy

Omschrijving: Freestyler Skillzy is geïnspireerd door freestyling, straat- en pannavoetbal. Skillzy werd gepresenteerd in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, en bijgestaan door twee van 's werelds vooraanstaande freestylers Tobias Becs en Liv Cooke.


Reageer op 'Alle EK mascottes - de EK mascottes uit het archief vanaf 1980'


Meer reacties tonen


Deel 'Alle EK mascottes - de EK mascottes uit het archief vanaf 1980'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Alle EK mascottes vanaf 1980 zijn onderdeel van het thema. Welke mascottes waren er bij de geschiedenis van het Europese Kampioenschappen voetbal?

BetCity