EK 2021 speelsteden - Bilbao

Update: Bilbao is afgevallen als speelstad voor het EK 2021. De lokale overheid kon geen garantie geven dat er voetbalsupporters aanwezig mochten zijn. Sevilla neemt de plaats van Bilbao in.

Bilbao is één van de 12 EK 2021 speelsteden. De stad ligt in Spanje en het voetbalstadion heet San Mamés Stadion. Bilbao wil het EK 2021 organiseren om de lokale cultuur te delen met de rest van Europa. Ook is het de bedoeling dat de regio verder ontwikkeld wordt, met name de infrastructuur. De ervaring van Bilbao met het organiseren van grote evenementen is beperkt. Ook de voorgestelde fan zones zijn niet geheel naar tevredenheid van de UEFA.

Spanje heeft een gedegen politieke structuur, echter is de politieke situatie in bepaalde regio's complex. Ook de voetbalbond is goed georganiseerd. Alle benodigde overeenkomsten voor de organisatie zijn getekend en alle garanties zijn afgegeven door de ministers. De burgemeester van Bilbao heeft goede veiligheid en beveiliging gegarandeerd. Er zullen nog wel een aantal amandementen aangenomen moeten worden voor aanpassingen aan de belastingwetten.

In Bilbao worden 3 groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.

Speelstad Bilbao

Het doorverkopen van kaarten is in Spanje verboden, maar het is aan de organisatie van het voetbaltoernooi hoe de regels geïmplementeerd worden. Het promoten van tabaksproducten is eveneens verboden, terwijl de promotie van alcohol afhangt van het alcoholpercentage. Publieke evenementen, zoals het EK voetbal, zijn gereguleerd en de tv-uitzenders of producers zijn bevoegd om controle uit te oefenen op hun uitzendingen.

De organisatie in Bilbao zal opereren onder de verantwoordelijkheid van de UEFA. Er zullen lokale projectteams opgezet worden vanuit de nationale voetbalbond om de UEFA te helpen.Vrijwilligers moeten in Bilbao geleid worden door een lokale niet-winstbeogende organisatie.

Speelstad Bilbao is bereikbaar via de bestaande autowegen en treinsporen. De vliegvelden van Bilbao en Vitoria moeten ondersteund worden door de vliegvelden van Bordeaux en Toulouse en misschien zelfs Madrid. Tijdens het voetbaltoernooi komen er namelijk zeer veel voetbalfans naar de speelstad. Vliegtuigen mogen in Spanje wel 's nachts landen en opstijgen tijdens wedstrijddagen.

Het vervoer tussen de vliegvelden en het stadscentrum van Bilbao is enkel geregeld via bussen. Ook is de capaciteit van deze buslijnen te laag. Het stadscentrum en het San Mamés Stadion zijn verbonden via de trein- en busnetwerken. De bus- en treinstations zijn binnen loopafstand in de speelstad. De capaciteit van de parkeerplaatsen rondom het stadion is voldoende.

Speelstad Bilbao - plattegrond

EK 2021 speelsteden


Reageer op 'EK 2021 Bilbao: 3 wedstrijden en achtste finale in Spanje'


Meer reacties tonen


Deel 'EK 2021 Bilbao: 3 wedstrijden en achtste finale in Spanje'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Bilbao is één van de 12 EK 2021 speelsteden. De speelstad ligt in Spanje en het voetbalstadion heet het San Mamés Stadion.