Bet365

Speelsteden EK 2021

Het EK 2021 wordt gehouden in 11speelsteden over het gehele Europese continent. Op 19 september 2014 heeft de UEFA bekend gemaakt waar het EK 2021 is en dat Amsterdam één van de organisatoren mag zijn. Voor Nederland betekent dit dat er na 20 jaren eindelijk weer (een deel van) het Europees Kampioenschap georganiseerd mag worden.

Speelsteden EK 2021 voetbal

Waar is het EK 2021? Het uitvoerend committee van de UEFA heeft gekozen voor de volgende 11 speelsteden:

Finale en halve finales

Drie groepswedstrijden en een kwartfinale

Drie groepswedstrijden en een achtste finale

Het Europees Kampioenschap wordt niet gespeeld in Brussel vanwege problemen. Hierdoor mist België drie groepswedstrijden en een achtste finale. Deze wedstrijden worden nu gespeeld in Londen.

Omdat Bilbao en Dublin niet konden garanderen dat er vanwege het coronavirus toeschouwers bij de wedstrijden aanwezig mochten zijn, heeft de UEFA besloten de wedstrijden te verplaatsen naar Sevilla en Sint-Petersburg en Londen.

EK 2021 speelsteden
Kaart speelsteden EK 2021

Wie zijn gastlanden?

Alle landen zijn niet automatisch als gastland gekwalificeerd, waardoor alle landen moeten deelnemen aan de kwalificatie. Wel heeft de UEFA aangegeven dat er maximaal twee gastlanden in één poule zitten. Hierdoor speelt elk gastland sowieso twee thuiswedstrijden in de groepsfase. Deze garantie is er niet voor de knock-out ronden, waardoor supporters wellicht ver moeten reizen.

Door het voetbaltoernooi in 11 speelsteden in heel Europa te houden, krijgen de op papier kleinere voetballanden de kans om ook eens een deel van het EK te organiseren. Kleinere landen hebben namelijk vaak niet de capaciteiten om het hele evenement te kunnen organiseren, vaak vanwege gebrek aan grote stadions. Landen hoeven geen acht of negen stadions te bouwen, want ze volstaan al met één groot stadion. Daarnaast nemen nu meer landen deel aan de organisatie van het Europees Kampioenschap. Hierdoor kunnen zij de ontwikkeling van de voetbalsport in hun land verder ontwikkelen.

Deze speelsteden zijn gekozen omdat ze veel voetbalfans welkom kunnen heten. Elke stad heeft namelijk een dichtbijzijnd internationaal vliegveld. De speelsteden zijn niet gekozen op basis van het nationale elftal of de schoonheid van het land. Er waren namelijk verschillende criteria gesteld aan de speelsteden, zoals een internationaal vliegveld, goede transportmogelijkheden en luxe accommodaties.

De wedstrijden zijn verspreid over heel Europa, zodat alle voetbalfans de wedstrijden van dichtbij kunnen meemaken. 2 kwart finales zijn bijvoorbeeld toegewezen aan speelsteden in het oosten (Azerbeidzjan en Rusland), terwijl de andere 2 kwart finales zijn toegewezen aan speelsteden uit het westen van Europa (Duitsland en Italië).

Voorwaarden bij de selectie van de speelsteden

De UEFA heeft bij de selectie van de speelsteden een aantal belangrijke voorwaarden gesteld:

 • De wedstrijden worden opgedeeld in 13 verschillende pakketten: 12 gewone pakketten met 3 groepswedstrijden en 1 knock-out ronde (achtste- of kwartfinale) + 1 pakket met de halve finale en de finale.
 • Er is maximaal 1 speelstad per land. Dit betekent dat er per land 1 speelstad beschikbaar is voor elk van de 13 pakketten.
 • De halve finale en de finale worden gespeeld in 1 speelstad.
 • Elk geïnteresseerd land mag zowel een bod doen op een gewoon pakket als op het bijzondere pakket. Een land mag voor het ene pakket een andere speelstad aandragen dan voor het andere pakket.
EK 2021 speelsteden vlaggen
Vlaggen van de steden

De groepen worden bepaald door de kwalificatie en vervolgens door loting. Desondanks wil de UEFA voorkomen dat fans meer dan twee uren moeten vliegen tussen de speelsteden tijdens de groepswedstrijden. De loting voor de poules moet dus dusdanig geschieden dat landen die dicht bij elkaar liggen in dezelfde poule zullen moeten komen.

Door een loting is bepaald welke poulewedstrijden in welke speelsteden gespeeld gaan worden. Hierbij heeft de Europese voetbalbond gekeken naar geografische spreiding en sportieve prestaties. In Amsterdam worden wedstrijden gespeeld uit poule C. De indeling is als volgt:

 1. Rome en Baku
 2. Sint-Petersburg en Kopenhagen
 3. Amsterdam en Boekarest
 4. Londen en Glasgow
 5. Sevilla en Sint-Petersburg
 6. München en Boedapest

Amsterdam

Speelstad EK 2021 Amsterdam
 • De fietshoofdstad van de wereld (60% van de ritten in het centrum van Amsterdam wordt gemaakt met de fiets en er zijn meer fietsen dan inwoners!), Amsterdam is ook een toevluchtsoord voor toeristen, met ongeveer 17 miljoen bezoekers per jaar. Voor een goede reden.
 • Het Rijksmuseum is het juweel in een culturele kroon vol edelstenen. Er zijn kanalen in overvloed, doorkruist door 1500 bruggen. Amsterdam heeft ook veel groen voor zo'n kleine stad, terwijl het levendige Leidseplein de aantrekkingskracht heeft van vele bars langs het plein.
 • Het stadion was het eerste in Europa met een schuifdak toen het in 1996 werd geopend. Het werd in 2018 omgedoopt tot Johan Cruijff ArenA ter ere van de in Amsterdam geboren oud-speler en coach van Ajax, die in maart 2016 overleed.

Londen

Speelstad EK 2021 Londen

 • De meest bezochte stad ter wereld met naar schatting 31,2 miljoen toeristen per jaar. Londen is een stad met bijna 9 miljoen inwoners en is de thuisbasis van de koningin, Charles Dickens en punkrock. Het is ook de enige locatie waar drie keer de Olympische Spelen zijn gehouden: 1908, 1948 en 2012.
 • Westminster Abbey, St Paul's Cathedral, Tower Of London, Buckingham Palace, British Museum, National Gallery, Trafalgar Square - de mogelijkheden voor toeristen zijn eindeloos, hoewel Platform 9¾ op King's Cross Station nu misschien een match voor ze allemaal is.
 • Het Wembley Stadium, het grootste stadion van het Verenigd Koninkrijk en de thuisbasis van de Engelse voetbalbond, heeft sinds de heropening in 2007 meer dan 21 miljoen bezoekers verwelkomd. Het oude 'Empire Stadium' werd officieel geopend in 1924 en was beroemd om zijn tweelingtorens; De visuele haak van de nieuwe grond is een gigantische boog.

München

Speelstad EK 2021 München

 • De thuisbasis van wereldberoemde orkesten en musea, waaronder de drie Pinakotheks, evenals Siemens, BMW en Bayern München, München is trots op zijn gevoel voor Gemütlichkeit (vriendelijkheid of opgewektheid), zoals geïllustreerd door het gevierde jaarlijkse Oktoberfest.
 • De residentie van Bayern München, de voetbalarena van München, werd in april 2005 voltooid, net op tijd om de wedstrijden van de FIFA Wereldbeker 2006 te organiseren. Het biedt plaats aan 70.000 fans voor internationale wedstrijden en is op een heldere nacht te zien vanuit de Oostenrijkse Alpen.
 • De 990 hectare grote Englischer Garten (Engelse tuin) strekt zich naar het noorden uit van achter de universiteit van München en is groter dan het Central Park in New York, terwijl het oude Olympiapark - waar de Olympische Spelen van 1972 plaatsvonden - ook een bezoek waard is.

Dublin

Speelstad EK 2021 Dublin

Kopenhagen

Speelstad EK 2021 Kopenhagen

 • Kopenhagen wordt beschouwd als een van de gelukkigste steden ter wereld en is fietsvriendelijk: meer dan de helft van de Kopenhagenaars gebruikt er elke dag een. Het is verbonden met Malmö, Zweden, door de Sontbrug, beroemd gemaakt door het Noordse misdaaddrama The Bridge.
 • Het pretpark Tivoli Gardens ligt op een paar minuten van het centraal station en biedt exotische architectuur, historische gebouwen, weelderige tuinen en nostalgische attracties, en is vooral 's nachts bijzonder charmant. Opgericht in 1843, was het een favoriet van Hans Christian Andersen.
 • Parken Stadium, met iets meer dan 38.000 fans, is de grootste voetballocatie in Denemarken en de thuisbasis van FC Kopenhagen en de nationale ploeg van de senioren. Het organiseerde de finale van de European Cup Winners 'Cup 1994 en de finale van de UEFA Cup zes jaar later, beide waarbij Arsenal betrokken was.

Boedapest

Speelstad EK 2021 Boedapest

 • Gevormd door de fusie van Buda en Obuda, op de westelijke oever van de Donau, met Pest in het oosten, gaf de hoofdstad van Hongarije de wereld Ferenc Puskás en veel van de andere 'Magische Magyaren' uit de jaren 1950, en heeft 80 geothermische bronnen en 's werelds grootste thermale watergrotsysteem.
 • Het nieuwste stadion van Boedapest is vernoemd naar het beroemdste voetbalexport, en is de thuisbasis van het Hongaarse nationale team. Zijn voorganger, het Népstadion (People's Stadium), was getuige van de zwaarste internationale nederlaag van Engeland, 7-1 tegen Hongarije op 23 mei 1954.
 • De 1 km lange Castle Hill staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en omvat tal van belangrijke bezienswaardigheden, met name het Trinity Square, de Matthiaskerk (Mátyás templom) en het Vissersbastion (Halászbástya). Het Historisch Museum van Boedapest presenteert zowel kunst als geschiedenis in de imposante Burcht van Boeda.

Boekarest

Speelstad EK 2021 Boekarest

 • De hoofdstad van Roemenië is de stad waar Ilie Năstase tennis leerde en waar Constantin Brăncuşi kunst studeerde voordat hij naar Parijs verhuisde. Boekarest stond van 1918–47 bekend als 'Micul Paris' (Klein Parijs), voordat het communistisch tijdperk grondig werd opgeknapt.
 • Boekarest's imposante Palatul Parlamentului (Parlementspaleis) en het met kogels bedekte Piata Revolutiei (Revolutieplein) geven een indruk van de gecompliceerde 20e eeuw van Boekarest.
 • De National Arena Bucharest staat op de plaats van het oude National Stadium, waar twee Michael Jackson-concerten plaatsvonden. De grootste showcase van het nieuwe stadion was de finale van de UEFA Europa League 2012, waar Atlético Madrid de Athletic Club van Bilbao met 3-0 versloeg.

Bilbao

Speelstad EK 2021 Bilbao

Bakoe

Speelstad EK 2021 Baku

 • Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is 's werelds laagst gelegen hoofdstad (28 meter onder zeeniveau) en wordt plaatselijk de' City of Winds 'genoemd. Baku's rijkdom is afkomstig van olie, die sinds de 19e eeuw van hieruit wordt geëxporteerd.
 • Baku staat vol met ultramoderne architectuur, maar je kunt een idee krijgen van hoe het was vóór de oliehandel door de ommuurde oude stad Icheri Sheher te bezoeken. Dit staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bevat de Maagdentoren en het grote 15e-eeuwse Shirvanshahs-paleis.
 • Het Olympisch Stadion van Baku hield de UEFA Europa League-finale 2019, waarin Chelsea de Londense rivaal Arsenal versloeg. Het is de thuisbasis van het nationale team van Azerbeidzjan.

Sint-Petersburg

Speelstad EK 2021 Sint-Petersburg

 • Sint-Petersburg, de op een na dichtstbevolkte stad van Rusland, staat bekend als het Venetië van het noorden vanwege het netwerk van elegante kanalen en 342 bruggen. Het wordt gevierd om zijn 'White Nights' - lange zomeravonden waarop de zon nooit volledig ondergaat.
 • Het Sint-Petersburg Stadion, de thuisbasis van Zenit sinds april 2017, hield zeven wedstrijden op het WK van 2018. De locatie is ontworpen door de Japanse architect Kisho Kurokawa, wiens visie was voor een ruimteschip dat op de oevers van de Finse Golf was geland.
 • Het Staatsmuseum de Hermitage, opgericht in 1764 door Catharina de Grote, herbergt meer dan 3 miljoen kunstwerken en culturele voorwerpen, waarvan slechts een fractie in de 360 kamers wordt tentoongesteld. Het bestaat uit vijf gebouwen, waarvan de bekendste het prachtige Winterpaleis is.

Rome

Speelstad EK 2021 Rome

 • Locatie van enkele van 's werelds meest bezochte toeristische bestemmingen, zoals de Sixtijnse Kapel, Trevifontein, Castel Sant'Angelo, Foro Romano en het Colosseum, Rome staat bekend als de Caput Mundi (hoofdstad van de wereld) en de Eeuwige Stad
 • De Olimpico in Rome, gedeeld door Roma en Lazio, heeft sinds de officiële opening in 1953 verschillende make-overs ondergaan. Het heeft vier finales van de Europa Cup gehouden, de Olympische Spelen van 1960 en de finales van EURO 1968 en het WK 1990, evenals verschillende wedstrijden in Italië.
 • Van het Colosseum tot de Vaticaanse musea, de Sint-Pietersbasiliek, de Trevifontein, de Spaanse Trappen en het Pantheon, om maar een paar plaatsen te noemen, Rome is een schat aan kunst en architectonische pracht, waaronder het moderne Auditorium Parco della Musica.

Glasgow

Speelstad EK 2021 Glasgow

 • De 'dear green place', de grootste stad van Schotland en de derde grootste van het Verenigd Koninkrijk, organiseerde (volgens de Schots-Gaelische naam, glas chu) de allereerste internationale voetbalwedstrijd: Schotland 0-0 Engeland, 1872. Het is ongeveer 70 km van de hoofdstad van Schotland, Edinburgh.
 • De City Chambers in het centrum van George Square geven een goed beeld van de rijkdom en het prestige van Glasgow toen het de tweede stad van het Britse rijk was, terwijl het Victoriaanse Kelvingrove Park in het westen van de stad de botanische tuinen heeft.
 • Hampden Park, het grootste stadion ter wereld van 1908–50, organiseerde in 1937 een wedstrijd tussen Schotland en Engeland voor een publiek van 149.415 personen. Stadsreuzen Celtic en Rangers hebben hun eigen stadions; Hampden Park is de thuisbasis van het Schotse nationale team en Queens Park voor amateurs.

Veel gestelde vragen (FAQ) over de speelsteden

Waar wordt het EK 2021 gehouden?

Het EK 2021 wordt in de volgende landen gehouden:

 • Engeland
 • Azerbeidzjan
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Hongarije
 • Italië
 • Nederland
 • Roemenië
 • Rusland
 • Schotland
 • Spanje

Wat zijn de speelsteden van het EK 2021?

De speelsteden van het EK 2021 zijn:

 • Londen
 • Baku
 • Kopenhagen
 • München
 • Boedapest
 • Rome
 • Amsterdam
 • Boekarest
 • Sint-Petersburg
 • Glasgow
 • Sevilla

Reageer op 'Speelsteden EK 2021 - Waar is het? De kaart van het EK 2021'


2 reacties op 'Speelsteden EK 2021 - Waar is het? De kaart van het EK 2021'

Floris

Super leuk de uitleg over alles, zeer interessant.
Mooi dat landen die je niet vaak ziet mee mogen organiseren

Geplaatst op 07-06-2021 om 20:52
Gijs

Vet leuk overzicht! Ik heb veel geleerd, ik vind vooral de informatie van de stad Amsterdam leuk en cool.

Groetjes en respect,
(Geef respect terug dan)

Gijsbertus II

Geplaatst op 02-06-2021 om 19:40

Meer reacties tonen


Deel 'Speelsteden EK 2021 - Waar is het? De kaart van het EK 2021'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Het EK 2021 wordt gehouden in 12 speelsteden in 12 verschillende landen. Amsterdam is speelstad van poule C. Bekijk de kaart met de steden waar het EK 2021 gespeeld wordt.

Bet365