Speelsteden EK 2021
Het EK 2021 wordt gehouden in 12 speelsteden over het gehele Europese continent. Op 19 september 2014 heeft de UEFA bekend gemaakt waar het EK 2021 is en dat Amsterdam één van de organisatoren mag zijn. Voor Nederland betekent dit dat er na 20 jaren eindelijk weer (een deel van) het Europees Kampioenschap georganiseerd mag worden.
Speelsteden EK 2021 voetbal
Waar is het EK 2021? Het uitvoerend committee van de UEFA heeft gekozen voor de volgende 12 speelsteden:
Finale en halve finales
- Londen (Engeland)
Drie groepswedstrijden en een kwartfinale
- Baku (Azerbeidzjan)
- München (Duitsland)
- Rome (Italië)
- Sint-Petersburg (Rusland)
Drie groepswedstrijden en een achtste finale
- Amsterdam (Nederland)
- Kopenhagen (Denemarken)
- Boedapest (Hongarije)
- Dublin (Ierland)
- Boekarest (Roemenië)
- Glasgow (Schotland)
- Bilbao (Spanje)
- Brussel (België, afgevallen)
Het Europees Kampioenschap wordt niet gespeeld in Brussel vanwege problemen. Hierdoor mist België drie groepswedstrijden en een achtste finale. Deze wedstrijden worden nu gespeeld in Londen.

Wie zijn gastlanden?
Alle landen zijn niet automatisch als gastland gekwalificeerd, waardoor alle landen moeten deelnemen aan de kwalificatie. Wel heeft de UEFA aangegeven dat er maximaal twee gastlanden in één poule zitten. Hierdoor speelt elk gastland sowieso twee thuiswedstrijden in de groepsfase. Deze garantie is er niet voor de knock-out ronden, waardoor supporters wellicht ver moeten reizen.
Door het voetbaltoernooi in 12 speelsteden in heel Europa te houden, krijgen de op papier kleinere voetballanden de kans om ook eens een deel van het EK te organiseren. Kleinere landen hebben namelijk vaak niet de capaciteiten om het hele evenement te kunnen organiseren, vaak vanwege gebrek aan grote stadions. Landen hoeven geen acht of negen stadions te bouwen, want ze volstaan al met één groot stadion. Daarnaast nemen nu meer landen deel aan de organisatie van het Europees Kampioenschap. Hierdoor kunnen zij de ontwikkeling van de voetbalsport in hun land verder ontwikkelen.
Deze speelsteden zijn gekozen omdat ze veel voetbalfans welkom kunnen heten. Elke stad heeft namelijk een dichtbijzijnd internationaal vliegveld. De speelsteden zijn niet gekozen op basis van het nationale elftal of de schoonheid van het land. Er waren namelijk verschillende criteria gesteld aan de speelsteden, zoals een internationaal vliegveld, goede transportmogelijkheden en luxe accommodaties.
De wedstrijden zijn verspreid over heel Europa, zodat alle voetbalfans de wedstrijden van dichtbij kunnen meemaken. 2 kwart finales zijn bijvoorbeeld toegewezen aan speelsteden in het oosten (Azerbeidzjan en Rusland), terwijl de andere 2 kwart finales zijn toegewezen aan speelsteden uit het westen van Europa (Duitsland en Italië).
Voorwaarden bij de selectie van de speelsteden
De UEFA heeft bij de selectie van de speelsteden een aantal belangrijke voorwaarden gesteld:
- De wedstrijden worden opgedeeld in 13 verschillende pakketten: 12 gewone pakketten met 3 groepswedstrijden en 1 knock-out ronde (achtste- of kwartfinale) + 1 pakket met de halve finale en de finale.
- Er is maximaal 1 speelstad per land. Dit betekent dat er per land 1 speelstad beschikbaar is voor elk van de 13 pakketten.
- De halve finale en de finale worden gespeeld in 1 speelstad.
- Elk geïnteresseerd land mag zowel een bod doen op een gewoon pakket als op het bijzondere pakket. Een land mag voor het ene pakket een andere speelstad aandragen dan voor het andere pakket.

De groepen worden bepaald door de kwalificatie en vervolgens door loting. Desondanks wil de UEFA voorkomen dat fans meer dan twee uren moeten vliegen tussen de speelsteden tijdens de groepswedstrijden. De loting voor de poules moet dus dusdanig geschieden dat landen die dicht bij elkaar liggen in dezelfde poule zullen moeten komen.
Door een loting is bepaald welke poulewedstrijden in welke speelsteden gespeeld gaan worden. Hierbij heeft de Europese voetbalbond gekeken naar geografische spreiding en sportieve prestaties. In Amsterdam worden wedstrijden gespeeld uit poule C. De indeling is als volgt:
- Rome en Baku
- Sint-Petersburg en Kopenhagen
- Amsterdam en Boekarest
- Londen en Glasgow
- Bilbao en Dublin
- München en Boedapest
Amsterdam

Londen

München

Dublin

Kopenhagen

Boedapest

Boekarest

Bilbao

Bakoe

Sint-Petersburg

Rome

Glasgow

Veel gestelde vragen (FAQ) over de speelsteden
Waar wordt het EK 2021 gehouden?
Wat zijn de speelsteden van het EK 2021?
Reageer op 'Speelsteden EK 2021 - Waar is het? De kaart van het EK 2021'
Deel 'Speelsteden EK 2021 - Waar is het? De kaart van het EK 2021'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Het EK 2021 wordt gehouden in 12 speelsteden in 12 verschillende landen. Amsterdam is speelstad van poule C. Bekijk de kaart met de steden waar het EK 2021 gespeeld wordt.