Wie wordt getipt als winnaar van de Champions League 2022?

Voetbal is en blijft met mijlen voorsprong de meest populaire sport ter wereld. Ook hier in Europa houdt Koning Voetbal miljoenen fans bij iedere belangrijke wedstrijd in spanning. Denk maar aan de Oranjegekte in eigen land wanneer ons nationaal team deelneemt aan een internationaal toernooi. Herinner je je nog de opwinding vorig jaar bij het behalen van de 8ste finaleplaats op het EK in 2021? 

Vandaag nemen we een kijkje bij een ander Europees toernooi dat verspreid over het hele voetbalseizoen de voetballiefhebbers in de ban houdt. De Champions League. 

Wie wordt getipt als winnaar van de Champions League 2022?

Wat is het Champions League toernooi?

Het toernooi stond ooit bekend onder de naam ‘UEFA-beker voor landskampioenen’. In 1992 besloot de UEFA (de Europese voetbalfederatie) om de naam te moderniseren, maar het basisidee van het concept bleef onveranderd. 

Het is een kampioenschap tussen de Europese landskampioenen. Het werd voor de eerste keer gehouden in 1955, en Real Madrid was in die beginjaren vijf keer op rij de winnaar van de finale. Onze eigen Feyenoord en Ajax waren de Europese ‘openbaringen’ tijdens de jaren 70. Ze wonnen samen in totaal zes keer de cup.

Het behoeft geen uitleg dat een toernooi van dit formaat ook afsluiters van weddenschappen (de ‘bookmakers’) en gokkers aantrekt. De goksites doen dan ook gouden zaakjes tijdens die periodes. Voor gokkers die niet van voetbal houden hebben we een tip: bezoek Leeuwslots om ver weg te blijven van alle voetbaldrukte en ondertussen te genieten van je favoriete online casinospelletje.

Hoe kan een ploeg zich kwalificeren voor deelname aan de Champions League?

Voordat de UEFA de naam van het toernooi veranderde, was het alleen de landskampioen van ieder bij de EUFA aangesloten land die kon deelnemen. Dit veranderde in 1997. Vanaf dat moment werden er meerdere ploegen per land toegelaten. De grote voetballanden konden nu tot vier ploegen voor de competitie leveren.

Er kwam een poule systeem gebaseerd op interne regels van de federatie aangevuld met een loting. Die wijziging was in principe te wijten aan het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Er kwamen ineens vele nieuwe landen bij die zich aansloten bij de UEFA. Daarom werd er beslist om via voorrondes te werken. Dat was de eerste aanzet om naar het huidige poulesysteem te evolueren.

Nu er meerdere ploegen per land kunnen deelnemen, is het niet verwonderlijk dat in de nationale competities niet alleen om de eerste plaats wordt gestreden. Een plaats aan de top is bijna net zo belangrijk. Vergeet niet dat deelname aan internationaal voetbal heel wat geld kan opleveren voor een voetbalclub.

Welke ploegen voerden de boventoon in de Champions League, en wie wordt dit jaar als winnaar getipt?

Als we de lijst van vorige Champions League winnaars doornemen valt het op dat in de jaren 70 drie ploegen domineerden. Het Nederlandse Ajax, Bayern München en Liverpool. De eerste helft van de jaren 80 werd het toernooi door Engelse ploegen beheerst. 

Daarna waren het gedurende heel wat jaren steeds verschillende teams die de cup een jaartje in de prijzenkast mochten zetten. Voor Nederland won PSV in 1985 de cup en Ajax precies tien jaar later in de 1995 editie van de Champions League.

Vanaf 2010 startte de Spaanse periode. Real Madrid mocht zich vier keer kronen als absoluut kampioen van Europa. Twee keer werd de finale zelfs een Spaanse stadsderby. Aartsrivaal Atlético Madrid moest het twee keer afleggen tegen Real, en werd zelf tot nu toe nooit Europees kampioen.

Wat gebeurt er dit jaar?

Het is iedere keer opnieuw een spannend gebeuren. En het toernooi begint zich stilaan naar de eindfase te begeven. Wanneer de laatste 16 hun terugwedstrijd gespeeld hebben, zal er weer wat meer duidelijkheid in de ranglijst komen. 

Wordt het opnieuw het Engelse Chelsea dat zijn titel verlengd? Het zou uitzonderlijk zijn, twee titels op rij werd tijdens de afgelopen tien jaar namelijk alleen door Real Madrid klaargespeeld. Ajax kan nog steeds voor verrassingen zorgen. Ze hebben zich netjes geplaatst bij de laatste 16 overlevenden. Ze blijven in dit toernooi voorlopig ongeslagen, alleen Liverpool en Bayern München deden hetzelfde.

Maar als we de odds bij de bookmakers bekijken, zien we een heel andere tendens. Het zijn namelijk niet alleen de punten van de poules die tellen. Ook de omstandigheden waarin de prestaties geleverd werden wegen zwaar bij het doen van  voorspellingen over uiteindelijke winnaars. 

Manchester City moest het bijvoorbeeld  opnemen tegen Paris Saint Germain. En deze gedoodverfde Franse kampioen is zeker niet een van de minste clubs. Met een ster als alleen al  Messi ben je een geduchte tegenstander. Manchester daarentegen heeft de tandem Ronaldo en Kevin De Bruyn die beiden ook wereldtoppers zijn.

Als je de huidige noteringen van de bookmakers mag geloven, zijn er vier grote kanshebbers op de Champions League cup van 2022. Manchester City staat net voor Bayern München op de voorkeursplaats. Daarnaast kunnen volgens de bookmakers zowel Liverpool als Paris Saint Germain nog voor een stunt zorgen. 

Onthoudt echter dat voetbal een van de meest onvoorspelbare sporten is. De analisten van bookmakers weten heel wat over het spel, maar de toekomst 100% correct voorspellen, kunnen ze ook vandaag de dag nog steeds niet.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 31-03-2022 09:23 | Bijgewerkt op: 31-03-2022 09:23 | Auteur: Patrick


Reageer op 'Wie wordt getipt als winnaar van de Champions League 2022?'


Meer reacties tonen


Deel 'Wie wordt getipt als winnaar van de Champions League 2022?'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Voetbal is de meest populaire sport ter wereld. Ook hier in Europa houdt Koning Voetbal miljoenen fans bij iedere belangrijke wedstrijd in spanning.