Veel teams hebben bijnamen en nicknames maar wat betekenen ze

Wat betekenen de bijnamen van de teams? Waar komt de nickname Oranje vandaan? En wat betekent Rode Duivels?

Dit zijn de bijnamen van de teams op het EK 2021.

Groep A

Turkije - Ay-Yıldızlılar (The Crescent-Stars), Bizim Çocuklar (Our Boys)

De hemelse bijnaam van Turkije is ontleend aan de elementen van hun nationale vlag: een witte halve maan en ster op een rode achtergrond - oorspronkelijk daterend uit de vlag van het oude Ottomaanse rijk. # BizimÇocuklar (letterlijk #OurChildren) is een populaire hashtag op sociale media.

Italië - Gli Azzurri (The Blues), La Nazionale (The National Team)

Bekend als de Tricolore, de nationale vlag van Italië heeft opvallende groene, witte en rode strepen. Dus waarom de blues? Om de kleur van het Koninklijk Huis van Savoye te eren, dat de natie in 1861 verenigde.

Wales - Y Dreigiau (De Draken)

De mythische naamgenoot van Wales kan worden gezien als een embleem in de hele geschiedenis van Wales, die teruggaat tot de zevende eeuw en het bewind van Cadwaladr, koning van Gwynedd. In 1959 werd een rode draak op een witte en groene achtergrond officieel erkend als de nationale vlag van Wales.

Zwitserland - A-Team, Nati (Nationaal Team), Rossocrociati (Rode Kruisen)

Met vier officiële talen (Frans, Duits, Italiaans en Reto-Romaans) kiezen de Zwitsers voor eenvoud met A-Team en Nati. Rossocrociati (in het Italiaans) verwijst naar de vierkante vlag van Zwitserland met een wit kruis op een rode achtergrond.

Groep B

Denemarken - De Rød-Hvide (The Red-White), Danish Dynamite

"We zijn rood, we zijn wit, we zijn Danish Dynamite", luidt het refrein van het Deense EURO '84-nummer van de rappende 78-jarige sportjournalist Gunnar 'Nu' Hansen. Bekend als de Dannebrog, inspireert de nationale vlag van een wit kruis op een rood veld zowel hun strip als de Rød-Hvide-tag.

Finland - Huuhkajat (Adelaarsuilen)

Bubi de oehoe was de inspiratie achter de alias van het Finse nationale team. Bubi stortte neer om op het doelframe te gaan zitten en onderbrak op beroemde wijze de wedstrijd van Finland tegen België in het Olympisch Stadion van Helsinki in 2007.

België - De Rode Duivels, Les Diables Rouges, Die Roten Teufel (The Red Devils)

In een 1905 Lage Landen derby tussen België en Nederland, meldde de Nederlandse pers dat sommige Belgische spelers "werkten als duivels". Verwijzend naar hun rode shirts, werd het nationale team al snel bekend als de Rode Duivels (met de naam vertaald in de drie officiële talen van België: Nederlands, Frans en Duits).

Rusland - Sbornaya of Сборная (Nationaal Team)

Winnaars van de eerste editie van de EURO in 1960 (zoals de Sovjet-Unie), Rusland gaat gewoon door met Sbornaya.

Groep C

Nederland - Oranje, Clockwork Orange

Oranje symboliseert de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje, vandaar hun felgekleurde overhemden en de Nederlandstalige bijnaam Oranje. Tweede plaats op de FIFA World Cups van 1974 en 1978, de Nederlandse ploeg uit het Johan Cruijff-tijdperk werd 'Clockwork Orange' genoemd vanwege de mechanische schittering van hun 'totale voetbal'. Tegenwoordig wordt het echter zelden gehoord.

Oekraïne - Synio-Zhovti of Синьо-жовті (Blauw-Geel)

Blauw en geel zijn de nationale kleuren van Oekraïne. Horizontaal gesplitst in twee helften, zou de blauwe helft van de vlag de lucht vertegenwoordigen, en de gele helft, graanvelden.

Oostenrijk - Das Nationalteam (The National Team), Unser Burschen (Our Boys)

Enkele redelijk voor de hand liggende bijnamen voor Oostenrijk, die op EURO 2020 hun derde UEFA European Championship-optreden maken.

Noord-Macedonië - Рисови (De Lynxen)

De Balkan Lynx, die op de Macedonische vijf Denar-munt verschijnt, is een inheemse en ernstig bedreigde diersoort.

Groep D

Engeland - Drie leeuwen

Het Engelse embleem toont een trio leeuwen 'passant guardant' (lopen met het hoofd naar voren gekeerd) omringd door tien Tudor-rozen, de traditionele heraldische emblemen van Engeland. Naar verluidt in de strijd gedragen om de soldaten van het bewind van Richard Leeuwenhart in de 12e eeuw aan te sporen, hebben de koninklijke wapens van elke Engelse monarch sindsdien drie leeuwen gehad.

Kroatië - Vatreni (Blazers / Fiery Ones), Kockasti (Checkered Ones)

De Kroatische schrijver Josip Prudeus bedacht voor het eerst de term 'Vatreni' in 1996, en schreef de tekst van het voetballied '11 Vatrenih' (11 Fiery Ones). De bijnaam sloeg aan. Kockasti verwijst naar de rood-wit geblokte overhemden van Kroatië, het traditionele patroon dat het nationale wapen vult.

Tsjechië - Národní tým (Nationaal Team), Naši (Onze Jongens)

De Národní tým gaan ook door de verkorte versie Nároďák. Naši of Our Boys belichaamt hun band met de Tsjechische fanbase.

Schotland - Het Tartan-leger

Tartan is een traditioneel Schots patroon. In zijn vele kleurencombinaties wordt het gebruikt om de verschillende samenstellende clans van het land te vertegenwoordigen.

Groep E

Spanje – La Roja (The Red One), La Furia Española (The Spanish Fury)

Spanje's harde, zilveren medaille-winnende kant van de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen werden voor het eerst La Furia Española genoemd, vanwege hun felle, agressieve en directe stijl, plus hun rode shirts. De meer recente 'tiki-taka'-kanten van Spanje gaan vaak gewoon door La Roja.

Zweden – Blågult (Blauw-Geel)

De bijnaam van Zweden weerspiegelt hun gele overhemden en sokken en blauwe korte broek, geworteld in de nationale vlag van een niet-gecentreerd geel kruis op een blauwe achtergrond - nationale kleuren die dateren uit de 13e-eeuwse ambtstermijn van Magnus III.

Polen – Biało-czerwoni (Wit en Rood), Orły (Eagles)

Gebaseerd op hun wapen van een zeearend op een rood schild, dat ook op hun strook voorkomt, wordt Polen de Adelaars genoemd. Gezien het kleurenschema van zowel de vlag als het tenue, worden ze ook aangeduid als wit en rood.

Slowakije – Sokoli (valken), Repre (vertegenwoordigers)

Op zoek naar een symbool om de tradities van het land in de moderne tijd weer te geven, besloot de Slowaakse voetbalbond in 2015 dat de "scherpzinnigheid, snelheid, behendigheid en wreedheid" van een valk de kenmerken van de grootste spelers van het land belichaamde.

Groep F

Portugal – A Seleção (De Selectie), Seleção das Quinas (Selectie van de Schilden)

Seleção das Quinas is een knipoog naar de vijf blauwe schilden op de Portugese badge.

Frankrijk – Les Bleus (The Blues)

Les Bleus is ontleend aan hun blauwe shirts en de linkerband van de Tricolore-vlag. Blauw is ingebakken in de Franse geschiedenis en verschijnt al in de 12e eeuw als nationale kleur in de heraldiek.

Duitsland - Nationalelf (nationale elf), DFB-Elf (DFB Eleven), Die Nationalmannschaft (The National Team), Die Mannschaft (The Team)

In 2015 werd Duitsland internationaal omgedoopt tot 'Die Mannschaft'. Oud-spits Oliver Bierhoff merkte op dat Duitsland geen enkel wereldwijd erkend label heeft en zei dat de nieuwe tag alles vertegenwoordigt waar het team voor staat: "creativiteit, kwaliteit, respect, fair play".

Hongarije – Magyarok (Magyaren), Nemzeti Tizenegy (Nationale Elf)

Magyaren verwijst naar de etnische groep afkomstig uit Hongarije. Het oogverblindende nationale team van de jaren vijftig, aangevoerd door Ferenc Puskás, stond bij Engelstaligen ook bekend als de 'Magical Magyars' of 'Marvellous Magyars'.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 09-06-2021 16:30 | Bijgewerkt op: 09-06-2021 16:30 | Auteur: Patrick


Reageer op 'Veel teams hebben bijnamen en nicknames maar wat betekenen ze'


Meer reacties tonen


Deel 'Veel teams hebben bijnamen en nicknames maar wat betekenen ze'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Wat betekenen de bijnamen van de teams? Waar komt de nickname Oranje vandaan? En wat betekent Rode Duivels?