Het Eurostadion in Brussel kost de belastingbetaler veel geld

Het EK 2020 zal onder andere gespeeld gaan worden in België. Daarvoor is men van plan een nieuw stadion te bouwen, maar het is de vraag of het Eurostadion er wel komt. 

De Rode Duivels zullen in het nieuwe voetbalstadion gaan spelen, dat is een ding dat zeker is. Speelstad Brussel beschikt al wel over een groot stadion, maar het Boudewijnstadion is erg verouderd. Het bestuur van de stad ziet niets in een goedkopere renovatie. 

In 2013 heeft Brussel namelijk besloten dat er een nieuw stadion voor het EK 2020 gebouwd moet worden. Dit stadion heeft dan geen atletiekbaan, zodat voetbalfans dichter op het veld zitten. Ook zal het Eurostadion voldoen aan de laatste eisen van de UEFA, zodat er wedstrijden tijdens het EK voetbal gespeeld kunnen gaan worden.

Na het Europees Kampioenschap voetbal is het de bedoeling dan voetbalclub Anderlecht in het stadion de thuiswedstrijden gaat afwerken. Het contract is echter nog niet definitief, want Anderlecht heeft nog een aantal voorwaarden voordat het er wil gaan spelen. Sinds mei 2015 is hier niet meer over gesproken. 

De bouw van het Eurostadion zou gefinancierd gaan worden door private investeerders. Toch kan Brussel daarmee niet de hele nieuwbouw financieren, zodat ook de Belgische belastingbetaler voor de kosten opdraait. Bouwbedrijf Ghelamco gaat het stadion bouwen voor ongeveer 300 miljoen euro, waarbij ze de grond 99 jaar lang kunnen gebruiken voor 1 symbolische euro per jaar. De rest van de kosten neemt de speelstad voor rekening; ongeveer 45 miljoen euro.

Daarbij moet Brussel jaarlijks 4,1 miljoen euro betalen aan Ghelamco voor het gebruik van het Eurostadion. Daarbovenop moet een half miljoen euro betaald worden aan buurgemeente Grimbergen. Het voetbalstadion voor het EK 2020 wordt namelijk gebouwd op de grond van een andere gemeente. 

De opbrengsten van de interlandwedstrijden van België en de thuiswedstrijden van Anderlecht gaan naar respectievelijk de Belgische voetbalbond en de club Anderlecht. De overige opbrengsten gaan naar de eigenaar Ghelamco. 

In het Eurostadion in Brussel zijn drie groepswedstrijden en een achtste finale gepland. 

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 17-01-2017 19:30 | Bijgewerkt op: 17-01-2017 19:30 | Auteur: Patrick


Reageer op 'Het Eurostadion in Brussel kost de belastingbetaler veel geld'


Meer reacties tonen


Deel 'Het Eurostadion in Brussel kost de belastingbetaler veel geld'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Het EK 2020 zal onder andere gespeeld gaan worden in België. Daarvoor wordt het Eurostadion in Brussel gebouwd, op kosten van de belastingbetaler.